Näthandel och lagstiftningen

Distansavtalslagen är till för att stödja konsumenten som har ångrat sitt köp. Distansavtal innebär att man har handlat via hemsida eller telefonförsäljning. Lagen gäller både varor och tjänster men många tjänster är undantagna. Lagen gäller inte vid köp från privatperson eller vid auktionsköp på Internet. Kunden har rätt att ångra sig inom 14 dagar efter att han har fått varan eller slutit avtal för en tjänst. Varan måste vara oanvänd och tjänsten får inte vara påbörjad.

Upphovsrättslagen innebär att alla litterära och andra konstnärliga verk är skyddade. Det innebär att de har en kvalitet som ska skyddas och att upphovsrättsmannen bestämmer över sitt verk. Upphovsmannen bestämmer ensam om verket får mångfaldigas och han har också en ideell rätt och det innebär att ett verk inte får förändras utan upphovsmannens tillstånd.

Personuppgiftslagen reglerar hur personregister får hanteras. Ett företag får inte lagra fler uppgifter om en kund än de behöver för att kunna bedriva handel. Kunden måste också ha godkänt att ha blivit registrerad hos företaget vilket brukar ske i samband med att kunden beställer en vara hos företaget. Känsliga uppgifter får inte registreras som till exempel politisk uppfattning och liknande. Personuppgifterna ska också lagras på ett säkert sätt så att ingen obehörig kan komma åt dem.

Marknadsföringslagen reglerar att produktpresentationen på en hemsida är korrekt så att en kund inte ska bli lurad. Utgångspunkten i lagen är hur kunden uppfattar budskapet i marknadsföringen. Lagen säger att all marknadsföring ska vara vederhäftig och konsumenten har rätt att få den information som har betydelse för köpet. Lagen innehåller fjorton regler för hur marknadsföringen ska se ut och det är förbjudet att bryta mot dem, därför brukar de kallas för förbudsparagrafer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0