Wikipedia eller Metapedia?

Vem som helst kan skriva information på Wikipedia. För att få skriva på Metapedia måste man vara en registrerad användare och konto kan man få efter ansökan per e-post. Att vem som helst kan skriva kan väl göra att det kan bli ett och annat konstigt inlägg ibland och att viss information inte stämmer medan Metapedia har ett högerextremistiskt och bitvis judefientligt innehåll och helt klart är ute efter att påverka sina läsare i en viss riktning.

En stor fördel med Wikipedia är att det är väldigt akutellt, så fort någonting har inträffat i världen så brukar det så gott som omedelbart finnas på Wikipedia. Wikipedia och Metapedia är intill förväxling lika med varandra, är man inte uppmärksam så skulle man lätt kunna missta sig. Skillnaden är naturligtvis det högerextrema innehållet i Metapedia och att Metapedia begränsar sig till områdena kultur, filosofi, vetenskap och politik. Eftersom Metapedia försöker påverka sina användare i en viss riktning så anser jag inte att man kan lita på innehållet utan väljer istället Wikipedia.


Vad är källkritik?

Det är inte lätt att veta vad som är sant eller falskt på Internet alla gånger. Det finns otroligt mycket information och det gäller att vara vaksam, är det verkligen sant det man läser eller är det någon som vill försöka påverka en i en viss riktning? Ett sätt att försöka ta reda på om det finns någon sanning i det man läser är att vara källkritisk.

Man kan t ex ställa följande tre frågor kring det man har läst:
1. Vem har skrivit informationen? Är det någon man känner till och har förtroende för eller är det en okänd person ellre organisation som står bakom informationen? Finns det någon adress eller mailadress till personen eller organisationen?
2. Vad vill man med sidan? Ger sidan man har läst informationen på ett förtroendefullt intryck eller ej? Har sidan något budskap? Försöker sidan påverka i någon viss riktning?
3. Är innehållet aktuellt? Är sidan gammal? Finns det några aktuella länkar på sidan och vart leder de i så fall? Känns länkarna okej?

Följer man de här tre frågorna och kan svara på ett bra sätt på dem så har man åtminstone kommit en bra bit på vägen.

Portaler

Jag har tittat på på tre olika portaler, Spray, Passagen och Yahoo. Alla portalerna är ganska allmämt hållna och inriktar sig inte till någon särskild person. Skulle jag välja någon av dessa portaler så skulle det bli Yahoo på grund av den är mer stilren än de andra och inte så rörig vilket jag uppskattar. Sidan kanske är lite väl grå och trist och borde kunna livas upp lite grand. Passagen och Spray är väldigt likartade sidor men fångar inte riktigt mitt intresse. Spray verkar inrikta sig till singlar eftersom de har en stor datingsida med enligt uppgift 800 000 medlemmar. Egentligen är jag inte intresserad av portaler och använder dem inte eftersom jag oftast vet vad jag vill se på Internet och skulle jag inte veta så använder jag hellre en sökmotor.


Shoppingagent

Jag ska prova att använda shoppingagenten Pricerunner för att se vad jag kan få fram för information om en produkt som jag har valt. Jag tänkte testa digitalkameran Nikon CoolPix P300 Black. Det visar sig när man söker på den att den varierar ganska mycket i pris mellan olika näthandlar, från 2245 till 3799 kr. Billigast är PIXmania.com som dessutom får goda recensioner av andra användare. Det finns däremot några andra näthandlar som man kanske ska undvika åtminstone att döma av recensionerna de har fått, t ex Proshop och ClickOK som bara får en stjärna var av fem möjliga. Kameran är också recenserad på sidan och har fått ganska hyfsat betyg, tre stjärnor av fem. Det finns även sju olika expertrecensioner som man kan läsa om man är intresserad.

Sökvägar på Internet

Det finns tre olika sätt att söka på nätet, sökmotorer, portaler eller agenter. Det allra enklaste och kanske vanligaste är att använda sig av en sökmotor t ex Google, Allthewebb och Yahoo. En sökmotor är väldigt enkel att använda, man skriver de ord man söker efter och sedan får man upp en lista på webbadresser där ordet eller orden förekommer. Listan kan bli väldigt lång och det kan ibland vara svårt att hitta det man verkligen letar efter bland all information.

Ett annat sätt att söka sig fram på Internet är att använda sig av portaler. Portalerna har redan färdiga länkar till olika typer av information ofta grupperade i olika ämnesområden. Ibland kan portalen även innehålla en länk till någon känd sökmotor. Nackdelen är att antalet länkar blir begränsade till de som upphovsmannen till portalen tycker är bra.

En agent kan vara lämplig att använda om man ska köpa en viss vara och vill hitta det billigaste priset. Vill man t ex köpa en digitalkamera med vissa egenskaper och ett högsta pris man vill betala kan man använda sig av en lämplig shoppingagent t ex pricerunner.com och ange dessa uppgifter så söker agenten reda på alla kameror som har dessa egenskaper och deras pris och var de finns att köpa. En nackdel kan vara att den söker i de butiker den är programmerad för och hoppar över alla andra.

Använda sökmotor

För att använda en sökmotor ska man ange ett ord som stämmer in på det man letar efter. Vill man skriva flera ord så kan man sätta citattecken runt dem t ex "Mick Jagger" för att hitta sidor som innehåller exakt det uttrycket. Man kan även använda plustecken och minustecken i sina sökningar. Om man t ex skriver +Liseberg +Öppettider +2011 så får man bara träff på sidor som innehåller de sökbegreppen. Skriver man t ex +"Mick Jagger" -"Rolling Stones" så får man bara upp sidor som innehåller uttrycket Mick Jagger men inte Rolling Stones.
Jag hade lite problem med att få redo på Lisebergs öppettider under 2011 eftersom säsongen redan är slut men då googlade jag på +liseberg +öppettider och hittade en annan sida än Lisebergs egen som kunde upplysa om öppettiderna. M-commerce och TCP/ip var svåra för det var så komplicerade förklaringar till vad det var.

RSS 2.0